Wat is Glaucoom

glaucoom

Wat is glaucoom?

Glaucoom is een oogziekte waarbij de zenuwvezels van de oogzenuw geleidelijk aan verloren gaan. Deze oogzenuwvezels leiden het beeld dat het oog vormt naar de hersenen, waar men zich bewust wordt van wat het oog ziet. Door het verloren gaan van de oogzenuwvezels ontstaan blinde vlekken (gezichtsvelddefecten) in het beeld. Als er verlies van oogzenuwvezels optreedt, kunnen onze optometristen dat zien omdat de oogzenuw er geleidelijk anders gaat uitzien (de oogzenuw wordt uitgehold: ’geëxcaveerd’). Als de ziekte niet of onvoldoende wordt behandeld zullen de gezichtsvelddefecten groter worden en kan in een laat stadium ook het scherpe zien worden aangetast.

Oogdruk

De bolvorm van het oog wordt mede in stand gehouden doordat binnen in het oog vocht wordt geproduceerd, dat kamerwater wordt genoemd. Dit oogvocht heeft niets te maken met het uitwendige traanvocht. De hoogte van de oogdruk is afhankelijk van het evenwicht tussen aanmaak en afvoer van het kamerwater. Te hoge oogdruk kan ontstaan wanneer de afvoer van kamerwater wordt belemmerd.

Behandeling

In de meeste gevallen begint de behandeling met oogdruppels. Er zijn diverse soorten verkrijgbaar waardoor de arts voldoende keuze heeft om de medicatie op uw persoonlijke situatie aan te passen. In sommige gevallen wordt er gekozen voor een laserbehandeling.

Controleren oogdruk

Het is verstandig om regelmatig uw oogdruk te laten controleren. Bij Copini Opticiens kan dit kosteloos en vrijblijvend. Kom nu binnen zonder afspraak!

Bron: Glaucoomvereniging. Meer weten? www.glaucoomvereniging.nl