Contactlenzen bij kinderen

Bijziendheid bij kinderen

Bijziendheid komt steeds vaker en op jongere leeftijd voor. Ook de mate van bijziendheid wordt steeds extremer. Op dit moment is al zeker 50% van de jongeren in Europa bijziend. In Azië is dat zelfs meer dan 80%. Bijziendheid is inmiddels op weg om de nummer 1 oorzaak van blindheid te worden wereldwijd.

De wetenschappelijke term voor bijziendheid is ‘myopie’. Als iemand bijziend is, ziet diegene dichtbij scherp, terwijl veraf juist wazig is. Dit komt omdat de afbeelding waarnaar gekeken wordt niet óp het netvlies valt, maar ervóór. Bijziendheid is natuurlijk eenvoudig op te lossen met een bril of contactlenzen, maar het kan een risico worden als de bijziendheid sterk toeneemt. Vooral op jonge leeftijd, tussen de 6 en 17 jaar, vindt doorgaans de sterkste toename in min-sterkte plaats.

Onderzoek toont aan dat mensen met een sterkte vanaf -6,00 dpt (mate van bijziendheid) ruim twintig keer meer risico lopen op een netvliesloslating. Ook het risico op glaucoom, staar en andere oogaandoeningen is aanzienlijk hoger. Deze aandoeningen kunnen uiteindelijk leiden tot blindheid of slechtziendheid.

De exacte oorzaak van bijziendheid is nog steeds niet duidelijk, maar er zijn wel een aantal factoren die invloed hebben op de mate van bijziendheid.

 • Erfelijkheid: Als ouders, broers of zussen sterk bijziend zijn of netvliesloslating voorkomt in de familie, is de kans op bijziendheid groter;
 • Etniciteit: Onder de Aziatische bevolking komt bijziendheid veel voor;
 • Leefpatroon: Kinderen die weinig buiten spelen en veel tijd doorbrengen op de smartphone of tablet, ontwikkelen vaker bijziendheid.

Myopie Management

Helaas is bijziendheid nog niet te genezen, wel is het mogelijk om de bijziendheid af te remmen. Dit noemen we ‘myopie management’. Ook daarvoor kunt u bij Copini Opticiens terecht. Door op tijd met myopie management te beginnen kan de bijziendheid zoveel mogelijk worden tegengegaan.

Kinderen die mogelijk bijziend zijn, geven verschillende signalen af. Hier kun u als ouder/verzorger op letten:

 • Klachten over hoofdpijn of ‘vermoeide’ ogen;
 • Moeite met school. Dit kan komen door het niet goed kunnen lezen van het bord;
 • Dichtbij de televisie of computer gaan zitten;
 • Een boek heel dichtbij houden bij het lezen;
 • In de verte niet goed kunnen zien en met de ogen knijpen;
 • Veel knipperen;
 • Veel in de ogen wrijven;
 • Ogen vaak dichtknijpen.

Twijfelt u of uw kind mogelijk bijziend is? Neem dan contact met ons op voor een indicatie. Samen met onze specialist kunnen we bepalen wat de vervolgstappen zijn. De mogelijkheid is aanwezig dat we jullie eerst doorsturen naar de orthoptist. Zij zijn gespecialiseerd in het opmeten van de ogen van kinderen tot 12 jaar en kunnen een grote schakel zijn in het afremmen van de bijziendheid. Vervolgens is de keuze aan jullie als ouders en kind:  welke stappen willen jullie ondernemen om de bijziendheid te remmen? Er zijn een aantal opties om de bijziendheid te remmen: 

 • Contactlenzen: er zijn verschillende typen contactlenzen die een remmende werking hebben.
  Zachte daglenzen
  Er is een speciale Misight daglens ontwikkeld die bewezen de achteruitgang van bijziendheid remt. Het is een zachte daglens, waardoor hij makkelijk te gebruiken is en weinig onderhoud vergt.
  Zachte multifocale maandlenzen 
  Deze zachte multifocale lenzen zijn speciaal ontworpen voor myopie-controle. Door het unieke profiel is de lens ook geschikt voor hogere sterktes.
  Nachtlenzen
  Dit type vormstabiele lenzen wordt ‘s nachts gedragen en corrigeert de sterkte van bijziendheid. Ze werken als een soort beugel voor het oog. ‘s Nachts corrigeren ze de bollig van het oog, waardoor je de hele dag scherp kunt zien zonder contactlens of bril
 • Lifestyle advies: Kinderen kijken tegenwoordig veel op korte afstand. Of ze nu bezig zijn op een tablet, smartphone, laptop of het lezen van een boek. Op den duur kunnen ze daardoor bijziendheid ontwikkelen.
  Het oogfonds heeft daarom de 20-20-2 regel in het leven geroepen. Laat je kind na 20 minuten dichtbij kijken, minstens 20 seconden in de verte kijken en minstens 2 uur buiten spelen/zijn per dag. De vitamine D en lichtintensiteit buitenshuis hebben een positief effect op het netvlies. Het is sowieso verstandig om het kind niet te lang en te vaak op schermen te laten kijken.
 • Oogdruppels: Atropine druppels kunnen voorgeschreven worden door de orthoptist of oogarts. Deze oogdruppels zijn een krachtig middel om de toename van bijziendheid af te remmen, in ieder geval op korte termijn.

Bij Copini Opticiens kunt u terecht met uw kind als u interesse heeft in het afremmen van de bijziendheid. Mocht u meer informatie willen, neem dan telefonisch contact met ons op. Daarnaast kunt u terecht op de website ikkijkverder.nl of oogfonds.nl voor meer informatie en uitleg.