Hoofdpijn

Hoofdpijnklachten kunnen ontstaan wanneer de ogen niet ontspannen waarnemen. Bespreek samen met een van onze gespecialiseerde optometristen uw voorgeschiedenis.  

Veel voorkomende klachten

Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht. Het lastige van hoofdpijnklachten is dat het veel verschillende oorzaken kan hebben. Om een goede diagnose te stellen welke soort hoofdpijn het betreft, is het handig om een hoofdpijn dagboek bij te houden. Wanneer ontstaat het? Waar zit de pijn? Wat verlicht de klachten? Hoe lang geleden is het ontstaan? Staat u op met hoofdpijn of ontstaat het in de loop van de dag? Bij vrouwen; gaat het gepaard met de menstruatiecyclus? Op www.hoofdpijnpatienten.nl staat veel nuttige informatie.

Hoofdpijnklachten kunnen ook ontstaan wanneer de ogen niet ontspannen waarnemen, dit gaat vaak gepaard met een aantal andere klachten. Deze klachten worden asthenope klachten genoemd.

 

Wat zijn asthenope klachten?

 Asthenope klachten is een verzamelnaam voor allerlei symptomen die kunnen voorkomen wanneer de ogen niet ontspannen kunnen waarnemen. De belangrijkste symptomen zijn:

  • Toenemende hoofdpijn gedurende de dag;
  • Lichtgevoeligheid;
  • Concentratieproblemen (computerwerkzaamheden en lezen);
  • Moeite met langdurig lezen/beeldschermwerk;
  • Moeite met omschakelen van verzien naar dichtbij en andersom;
  • Vermoeide en/of branderige ogen;
  • Moeite met zien in de schemering;
  • Duizelingen bij hoofdbewegingen.

Herkent u één of meer van deze klachten? Dan adviseren wij u om samen met een van onze gespecialiseerde optometristen uw voorgeschiedenis door te spreken (evt. medicatiegebruik, verloop van de klachten). Uiteindelijk beoordelen wij of nader onderzoek mogelijk en/of noodzakelijk is.

 

Accommoderen

Een aantal asthenope symptomen ontstaan wanneer de ogen de hele dag aan het accommoderen, ofwel scherpstellen, zijn. Ieder oog heeft een ooglens die boller kan worden waardoor de sterkte toeneemt. Deze extra (plus)sterkte is nodig om dichtbij te kijken. Op alles binnen een straal van ongeveer 1.5 meter moet men scherpstellen. Sommige mensen gebruiken onbewust hun scherpstelsysteem om in de verte scherp te kunnen zien. Dit kost heel veel energie en gaat vaak gepaard met asthenope symptomen. Wanneer de klachten ontstaan tussen het 40e en 50e levensjaar dan is het meest waarschijnlijke dat het oog niet voldoende meer kan accommoderen en is er een correctie nodig voor nabij, hetzij een multifocale bril, leesbril en/of contactlenzen.

 

Whiplash en/of hersenschudding

Asthenope symptomen komen zeer vaak voor bij mensen die een whiplash of hersenschudding hebben gehad ten gevolg van een ongeval. Deze symptomen worden veelvuldig veroorzaakt doordat de oogspieren niet meer correct aangestuurd worden vanuit de hersenen, hierdoor hebben de ogen veel moeite om op hetzelfde punt te fixeren. Het wordt daarom ook wel fixatie disparatie genoemd.

 

Migraine

Migraine is een neurologische aandoening die door de neuroloog onderzocht dient te worden. De optometristen van Copini zien vaak dat licht een belangrijke trigger is bij migraine aanvallen. In sommige situaties kan een speciale filterbril het licht filteren waardoor er minder vaak een aanval komt. Tevens ontstaan er migraineaanvallen als de ogen zelf veel moeten bijstellen. Wanneer u migraine heeft is, ons advies om te onderzoeken of de ogen rustig en ontspannen waarnemen en/of een filter nog verbetering geeft. 

 

Screenende test

Allereerst gaat een van onze optometristen een oogmeting doen en een vragenlijst met u invullen om een goed beeld te krijgen van de aanwezige klachten. Afhankelijk van de bevindingen tijdens deze test wordt vervolgonderzoek geadviseerd.

  

Fixatie Disparatie

Bij Fixatie Disparatie onderzoek wordt gekeken of beide ogen tegelijkertijd op hetzelfde punt focussen. Met een aantal testen beoordelen wij de samenwerking tussen beide ogen. Na de meting kunnen wij u met een proefbril het verschil laten zien. Wanneer uit het onderzoek blijkt dat de klachten waarschijnlijk veroorzaakt worden door het kijken, dan wordt er een bril voorgeschreven. Nadat de correctie twee maanden gedragen is, wordt er weer een controle ingepland om te beoordelen of de klachten verdwenen/verminderd zijn.

Herkent u één of meerdere klachten, dan is het aan te bevelen de ogen te laten beoordelen door een optometrist gespecialiseerd in Fixatie Disparatie. De optometristen van Copini zijn gespecialiseerd in Fixatie Disparatie onderzoeken en kunnen beoordelen of uw klachten mogelijk veroorzaakt worden door de extra inspanning van de ogen, en of een bril, dan wel oefeningen, voor de ogen baat kunnen hebben.

We willen dit goed monitoren en maken gebruik van een vragenlijst om de klachten vast te leggen. We vullen het aantal klachtenpunten in en controleren na twee maanden hoeveel van deze klachten verminderd, of zelfs helemaal verdwenen zijn.